GET OVER IT! De angst om te vragen wat je écht wilt verdienen

Deel en inspireer anderen!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Keer op keer hoor of lees ik: ‘Ik zou heel graag meer willen vragen voor mijn diensten, maar ik durf het niet!’ Allerlei gevoelens steken de kop op, zoals angst voor afwijzing, schuldig voelen, niet geloven dat het mogelijk is, het gewoonweg eng vinden of onzekerheid over de eigen waarde.

In het bijzonder vrouwen hebben grote issues hiermee. Uit onderzoeken blijkt dat zij hun kwaliteiten en waarde al op de automatische piloot onderschatten en onderwaarderen. En binnen de doelgroep van therapeuten, coaches en counselors – waar het grootste deel vrouw van is – is dit een groot probleem dat veel financiële stress geeft. Maar ik zie en hoor het ook bij mannen.

Er worden allerlei redenen aangehaald waarom men niet dat zou kunnen vragen wat men waard is. Negen van de tien keer redenen die buiten de professional zelf liggen. Maar er is maar één – ja, slechts 1 ! – factor bepalend in het (veel meer) verdienen wat je waard bent… JIJ!

Jij bepaalt!

En de wereld volgt!

Hoe kun je dit gebrek aan vertrouwen nu overwinnen en vragen wat je écht wilt verdienen. Hier een vijftal tips.

 1. Wat als je tien keer moediger bent?

Je kunt jaren therapieën om ‘te werken’ aan je onzekerheid en je waardegevoel. Zelf therapeut zijnde geloof ik absoluut dat er momenten zijn waarop therapie zinvol is. Sinds ik mijn Licht Op je Zelf® heb gecreëerd en ook steeds meer coachvaardigheden integreer in mijn manier van werken, ontdek ik dat therapieën vaak ook een omweg kunnen zijn en dat er veel directere routes zijn. Zoals bijvoorbeeld je verbinden met de energie (en dat kun je!) dat je tien keer moediger bent en dat je gewoon vraagt wat je vindt dat je waard bent en wilt verdienen. Natuurlijk zal je soms een nee krijgen, maar ik kan je vertellen… je gaat ook ‘Ja’s!’ krijgen!

 1. Omring je met de juiste mensen

Groeien in het claimen van je waarde en zelfvertrouwen is een proces dat tijd vraagt. Het is daarom essentieel om jezelf te omringen met mensen die niet alleen die waarde in jou onderkennen en je daarin aanmoedigen, maar zelf ook gepassioneerd zijn in wat ze doen en hun eigen waarde claimen en vragen wat ze waard zijn te verdienen.

Het is namelijk een gegeven dat heel veel mensen een issue hebben met het neerzetten van hun waarde, omdat dit gekoppeld is aan hun beperkende (en veroordelende) mindset rondom geld en denken hoe de wereld daarover in elkaar zit. In plaats van jezelf dus alleen maar te omringen met deze laatste groep, is het belangrijk dat jij je laat inspireren, bemoedigen en bekrachtigen door mensen die het nieuwe wat jij voor jezelf wilt neerzetten ook vertegenwoordigen.

 1. Verander wat je uitzendt

Als jij niet gelooft in de waarde die je te bieden hebt en dit niet durft te manifesteren door het tarief te vragen dat je waard bent… hoe kun je dan verwachten dat anderen – in het bijzonder je cliënten – dit doen? Je trekt precies die cliënten naar je toe die resoneren op de onderwaardering van jezelf. Net zoals je die cliënten naar je toetrekt als jij jezelf gaat waarderen en durft te vragen wat jij wilt verdienen.

Telkens weer hoor ik mijn coachklanten vertellen dat sinds ze high-end programmagericht zijn gaan werken en zijn gaan vragen wat ze waard zijn, hun cliënttype ook is veranderd. In positieve zin! Het begint bij jou. Als jij gaat staan in wat je waard bent te verdienen, trek je de cliënten naar je toe die je ervoor willen betalen. Pas dan en niet eerder. En heb je toevallig al cliënten die zeggen dat je ‘goedkoop’ of ‘niet duur’ bent en niet veel vraagt voor dat wat je doet, zet dit dan meteen recht!

 1. Richt je niet op die negen nee’s, maar op die ene ‘Ja!’

Als jij je tarieven (fors) gaat verhogen, zul je altijd mensen tegen komen die dit niet kunnen (of vaker nog willen) betalen. Maar laten we reëel zijn, je zult dit ongetwijfeld momenteel ook al ervaren met je huidige tarief. Een enkeling gelooft zelfs dat ze hierdoor hun huidige tarieven moeten verlagen. Ai!!! Wees ongelofelijk alert op het ‘zie-je-wel-verhaal!’, waarin je je eigen bewijzen gaat creëren voor de belemmerende mindset die je hebt over het verdienen naar wat je waard bent.

Als jij in je waarde gaat staat en het tarief durft te vragen wat daarbij hoort, zal er uiteindelijk – en dat kan veel eerder zijn dan je denkt – de eerste ‘Ja!’ zijn. Dit is een enorme bekrachtigende ervaring, omdat je hiermee een nieuw bewijs creëert voor dat wat je in de wereld wilt zetten en écht klopt voor jou. En als er één iemand ja kan zeggen? Dan kan ook een tweede, een derde, een vijfde, kortom veel meer cliënten kunnen ja zeggen. Sterker nog, doordat jij door deze ‘Ja’!’ je waarde meer gaat claimen, trek je meer ‘Ja’s!’ naar je toe. En het mooie is dat je met deze cliënten meer plezier hebt in wat je doet, je (veel) meer verdient, en je meer tijd kunt overhouden omdat je minder uren hoeft te maken (hard hoeft te werken) om beter te verdienen.

 1. Onderzoek je overtuigingen

Een groot deel van therapeuten, coaches en counselors werken op het gebied van mindset. Maar oh boy… wat zijn er een hardnekkige overtuigingen rondom de eigen mindset over geld, vragen wat je wilt verdienen en het claimen van je waarde. Wat als alles wat jij gelooft – ondanks vermeende bewijzen – niet waar zou zijn?

Sterker nog, je kunt niet met absolute zekerheid zeggen dat het waar is dat niemand van je huidige én toekomstige cliënten je het tarief betaalt dat jij vraagt naar wat je waard bent. In het diepste zelfonderzoek kan je niet anders dan tot de ontdekking komen dat er niets is wat je hier zeker over kunt weten. De enige zekerheid is het niet weten. Als je deze waarheid kunt omhelzen, geeft dat een diepe vrijheid. Alles is dan mogelijk. Om vervolgens te manifesteren wie jij bent en wat jij wilt, vrij van de belemmerende overtuigingen. In plaats van je te belemmeren, staan je denken en je creativiteit je dan positief ten dienst, zodat je kunt en gaat verdienen wat je waard bent.

Nogmaals… JIJ bepaalt!

Laat me weten wat je reactie is bij dit artikel. Ik lees je graag! 🙂

 

 

 

 

 

Deel en inspireer anderen!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

2 Comments

 • Touche. Great arguments. Keep up the amazing work.

 • What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I
  have found It positively helpful and it has helped me out loads.

  I am hoping to contribute & help different customers like its helped me.
  Good job.

Leave A Response

veertien − 10 =

* Denotes Required Field