Hoe Ontdek Jij Jouw Passie Waar Je Succesvol In Kunt Zijn?

Deel en inspireer anderen!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Een paar dagen geleden ontving ik een mail met de vraag ‘Heb je tips voor mij hoe ik erachter kom wat ik ECHT wil, hoe kom ik stapje voor stapje achter mijn passie?’

Dat leek me direct een goede aanleiding om er een artikel over te schrijven, want het is een vraag die ik vaker hoor als ik in gesprek ben met transformationele professionals.

En het is een hele belangrijke vraag!

Als ik naar mijzelf kijk, kan ik zeggen dat ik mijn passie als ondernemer heb gevonden.

Ik ervaar ook wat een impact het heeft als jij ergens gepassioneerd over bent. Zoals een beleving van zingeving en echt ‘je ding doen’, het klinkt wat religieus maar het voelt dan als een roeping.

Het is de brandstof die keer op keer energie geeft en voorwaarts beweegt. En het is een bron van visie en onuitputtelijke – soms zelfs overweldigende – creativiteit.

In je passie succesvol in de wereld zetten, valt wie je bent en wat je te doet naadloos met elkaar samen. Ik kan je vertellen dat het ontdekken en leven van je passie een magische tint aan je bestaan geeft. Het tilt het naar een hoger plan.

Maar zelfs in dat verhevene en op momenten heilig aanvoelende, voel ik mij nagenoeg ook dagelijks als ik aan het ‘werk’ ben als een kind in een speeltuin 🙂

Je passie draagt je ook als de dingen even niet zo snel gaan als je wilt of helemaal niet gaan zoals je wilt. Je zoekt dan naar andere mogelijkheden waarbij er een vanzelfsprekende grondhouding is dat je niet opgeeft.

Dat is ook wat je als één van de grootste gemeenschappelijke kenmerken hoort van mensen die succesvol zijn: ze geven niet op, falen is geen optie. En dat komt omdat ze een passie, een visie hebben.

De titel van dit artikel bestaat uit eigen uit twee vragen, namelijk ‘Hoe ontdek jij jouw passie?’ en ‘Hoe kan ik er succesvol in zijn?’ Ik ga je hieronder vier van mijn belangrijke tips geven voor het eerste deel van de vraag, want dat is mijns inziens de voorwaarde voor het tweede deel: succesvol erin zijn.

1.    Ontdek wat jou een verheugende energie geeft

De weg van het ontdekken van je passie is de weg naar binnen. En dan vooral naar je hart, niet naar je hoofd. Je passie zit niet in je denken, maar gaat nog een laag ‘dieper’ dan dat. Het is niet een ‘ik geloof (denk) dat ik dat leuk vind’ maar een ervaren (voelen, wéten) dat je dat leuk vindt.

Ontdek dus simpelweg wat je leuk vindt. Ik weet zeker dat je een lijstje kunt maken met dingen die je leuk vindt.

Als ik in gesprek ben met anderen over het ontdekken van hun passie maakt men er vaak zo’n zwaarwichtig verhaal van, dan weet men het ineens niet meer. Maar als ik in het gesprek dieper doorvraag wat ze een blij gevoel zou geven, zich hun ideale cliënt en baan voor te stellen, dan is daar ALTIJD een beeld en idee bij.

2.    Geef jezelf verstilling en ruimte om je passie te ontdekken

Als je serieus werkt wilt maken van je passie, dan is het mijn oprechte advies om daarvoor de ruimte te nemen en belangrijker nog: verstilling te creëren.

In de verstilling kan het denken dat als instrument actief is om jou door je dagelijks leven heen te leiden tot rust komen en een diepere dimensie die op de achtergrond aanwezig is naar de voorgrond komen.

Creëer een stiltedag of zelfs weekend of week om tot rust te komen. Alles wat moet gebeuren en in het dagelijks je aandacht vraagt, mag je dan even laten. Zet social media en je mail uit, je telefoon op het antwoordapparaat en wat dan ook wat nodig is om prikkels van ‘buiten af’ te minimaliseren.

Wees alleen met jezelf en laat je in de stilte zakken, waar je diepere weten aanwezig is.

Ik doe dit regelmatig (alhoewel vaker nog fijner zou zijn) en elke keer stem ik mij dan opnieuw af wat er voor mij werkelijk toe doet. Zo heb ik aankomende week een hotelletje in de natuur geboekt en ben ik een aantal dagen weg om te verstillen en af te stemmen.

3.    Stel jezelf deze andere belangrijke vragen

Er zijn allerlei vragen die je passie naar de voorgrond kan halen. Elke vraag nodigt je uit om er vanuit een ander perspectief naar te kijken. En soms kan net die ene vraag je het antwoord geven. Hier een aantal van deze vragen om je passie te ontdekken.

  • Waar ben jij ontzettend goed in? Wat zijn jouw talenten?
  • Waar wil je om herinnerd worden? Welke betekenis, waarde, voetstap wil je achterlaten in dit leven?
  • Waar zou je spijt van kunnen hebben op het eind van je leven als je dat niet hebt gedaan (omdat je het niet durfde of dacht dat het niet kon)?
  • Als je zeker zou weten dat jij je droom kon realiseren, wat zou je dan doen?
  • Als je elke dag na het opstaan het allerleukste werk zou mogen doen, hoe ziet dit er dan uit?
  • Welk specifiek probleem vind je het meest vervullend om op te lossen?
  • Welk type cliënt werk jij het liefst mee? Hoe ziet jouw ideale cliënt eruit?
  • Noem maximaal 3 voorbeeldfiguren op die jou zeer inspireren en doen wat jij ook zou willen.
  • Als jij jezelf niet klein zou houden en je zou onstopbaar zijn in jouw kracht, wie zou jij dan zijn en wat zou jij doen?

4.    Kies en ervaar!

Er is niet altijd direct een onomstotelijk ‘dit is het!’ Soms is het een proces van ontdekken en verkennen. En dat doe je niet in je hoofd, in een verhaal, dat doe je IN de ervaring.

Er kunnen meerdere dingen zijn wat je erg leuk vindt (of lijkt) om te doen. Om echt je passie te ontdekken en er succesvol in te zijn, is het essentieel dat je uiteindelijk gewoonweg kiest.

En kies dan bij voorkeur voor dat ene wat je het allerleukst vindt  en niet onbelangrijk, als ondernemer ook de meeste kansen in ziet.

Ga daar dan in staan en breng het volop tot leven. Committeer je eraan, voed het, maak een plan van aanpak, trek cliënten aan en laat de beweging van deze keuze dan verder zijn werk doen.

Passie is iets dynamisch en kan zich op allerlei manieren manifesteren, ook als je een bewuste keuze hebt gemaakt voor een bepaalde vorm waarin je het giet. Het ontwikkelt zich en evolueert, vormen van expressie kunnen wijzigen terwijl de essentie van je passie hetzelfde blijft.

Tot slot nog even iets over het succesvol zijn met je passie

Als je succesvol bent in wat je doet, versterkt dat je passie. Net zoals je passie je succes versterkt. Investeer dus in het ervoor zorgen dat je succesvol wordt in dat waar je zo gepassioneerd over bent.

Dát was voor mij uiteindelijk de primaire reden om zoveel te gaan investeren in marketing (en te ontdekken hoe leuk ik vooral de nieuwe vormen van marketing vond waardoor een nieuwe passie ontstond). Want marketing maakt het je mogelijk om de waarde die je hebt te bieden (groots) beschikbaar te maken voor degenen die het nodig hebben.

Je passie is de brandstof, je expertise is het voertuig en marketing is de motor.

Foto: www.freedigitalphotos.net

Deel en inspireer anderen!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Leave A Response

8 − 7 =

* Denotes Required Field