Spirituele koppigheid: heb jij deze 8? (Ik had ze ook!)

Deel en inspireer anderen!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Toen mijn business mentor vorig jaar tijdens een training de term spirituele koppigheid introduceerde, vond ik dat niet alleen heel vermakelijk maar ook heel herkenbaar!

Wat ze hiermee bedoelt, is dat je een mindset hebt op basis van een spirituele identiteit, die je klein houdt waardoor je niet volledig jouw levensstroom manifesteert. Tenminste… zo interpreteer ik het.

Hierdoor onthoud je niet alleen jezelf, maar ook de wereld het licht dat jij te delen hebt. Want zo van binnen, zo van buiten.

Wie mij ook volgt op mijn activiteiten en nieuwsbrief van Licht Op Je Zelf weet dat ik het nodige te delen heb over spiritualiteit in relatie tot identiteit,  zelfbevrijding en zijn wie je werkelijk bent. Het kan dan ook niet anders dat dit tevens terugkomt in mijn coaching binnen Bloeiende Praktijk.

Eén van de allerbelangrijkste zaken waar ik keer op keer met coachklanten bij stil sta is hun  zelftwijfel en valse bescheidenheid. Het is dan telkens weer een eyeopener als men door zelfonderzoek inziet dat dit niets anders is dan een ik- oftewel egoverhaal waarbij je zus of zo zou moeten zijn en doen.

Veel mensen denken bij een ondernemersgericht ego aan eigenschappen als koppig, trots, arrogant,  narcistisch, verkopiger, op geld belust, geldwolf, commercieel, enzovoort. Overigens… ik ben al wel eens via  mails voor de laatste vier uitgemaakt. Niet vreemd want spiritualiteit en geld is een beladen combinatie.

Maar jezelf klein houden, vals bescheiden zijn, denken dat je het volmaakt moet doen, onzekerheid, niet meer verdienen dan je nodig hebt zijn óók ego verhalen! Het is gewoon de andere zijde van de egomedaille.

Wat als er in jou een roep, een drang, een bezieling leeft die het licht wil zien? Die, als jij het niet in de weg zou zitten met jouw belemmerende spirituele overtuigingen, jou innerlijke rust zou geven, een gevoel van waarheid en leven wie je werkelijk bent en zoals het bestemd is te zijn.

Dat jij jezelf overgeeft aan die levensstroom in jou, in plaats van je ertegen te verzetten, want overgave is een essentiële sleutel binnen spiritualiteit.

Waar het mij niet om gaat is of jij jezelf groots manifesteert. Groot of klein, dat zijn slechts contextuele interpretaties. Waar het mij om gaat, is dat jij vrij bent om jezelf te manifesteren, persoonlijk en professional, en dat jij je essentie niet in de weg zit om wat voor verhaal dan ook.

Daarom heb ik hieronder 8 overtuigingen die een uiting zijn van spirituele koppigheid die je klein houden en een bloeiende manifestatie van je praktijk in de weg kunnen staan. Kijk eens of jij hiervan een of meer herkent.

Ik zal je ook vertellen welke ik had (ja, dat dan wel… had! 🙂 )… ALLEMAAL!!!

1.    Wie ben ik om te zeggen dat ik ergens deskundig en goed in ben?

Dit is een staaltje van valse bescheidenheid. Als ik je vraag één ding op te noemen waar je goed in bent, weet ik zeker dat je dit kunt doen! En meer dan één zelfs! Het probleem is alleen dat jij het relateert aan deskundigheid en goed zijn van anderen waarvan je denkt (wellicht terecht) dat deze beter zijn. Hierdoor maak jij jezelf ineens klein en houd jij je expressie (levensvonk) in.

Een marketing en mindset tip: je hoeft slechts één a twee stappen verder te zijn dan de klant die jij helpt. En er is altijd wel iemand die jij kunt helpen met waar jij nu staat.

2.    Je mag niet goed geld verdienen aan het leed van anderen.

Hier kon ik zelf vroeger enorm boos over worden! Maar er is nergens een spirituele waarheid die zegt dat je een laag of hoog bedrag moet vragen voor wat je te bieden hebt. Gek genoeg wordt alleen vanuit een nederige spiritualiteit sneller gedacht aan een laag bedrag, tot zelfs gratis of een door de cliënt te bepalen bedrag.

Hier kleeft een enorm collectief spiritueel pijnlichaam aan waarbij geld geassocieerd wordt met het kwaad, macht, uitbuiting, misbruik, profiteren enzovoort.  Maar geld is slechts een energie, een manifestatie van bewustzijn, en het staat of valt met jouw intentie hoe je met deze energie omgaat.

3.    Ik wil geen mensen uitsluiten, dus ik kies geen specifieke doelgroep (niche).

Hoe zou het voor je zijn als je de kennis zou hebben dat juist door een doelgroep te kiezen je veel meer mensen kunt helpen? Want dat is keer op keer de ervaring van succesvolle ondernemers die een specifieke doelgroep hebben gekozen!

4.    Al  help ik maar één iemand, dan ben ik al blij.

Natuurlijk! Maar zeg nu gewoon eens eerlijk: als jij je verbindt met die potentie, die passie in jou… hoeveel mensen zou je (die passie in jou) dan willen helpen? Iedereen toch die door jou geholpen wil worden en wat binnen jouw vermogen ligt?!  Het hart kent geen grenzen, alleen maar overvloed.

5.    Prominent zichtbaarheid creëren is heel erg ego en narcistisch.

Sinds de komst van social media en alle mogelijkheden om online zichtbaar te zijn, is dit een veelgehoorde. Maar wat als jij elk bericht, elke vorm van zichtbaarheid zo uitdrukt, dat dit een stukje waarde en inspiratie biedt aan je volgers? Dan kun je eigenlijk bijna niet teveel online zichtbaar zijn.

Als je daardoor 99 mensen inspireert en 1 iemand jou teveel aanwezig vindt… focus je dan op die 99 en niet op die ene!  Helaas genoeg zie ik het vaak genoeg nog anders, waarbij 99 mensen jouw waarde niet ontvangen door de kritiek van die ene persoon.

6.    Dat voelt niet goed.

OK… deze vind ik wat tricky… soms voelt het echt niet goed.

Maar ik heb ook ontdekt dat als die innerlijke levensstroom, je passie, zich in je laat gelden, dat deze je uit je comfort zone duwt en dat voelt niet comfortabel! Het ego roept dan uit angst ‘dit voelt niet goed’, en het hart en innerlijk niet-wetende weten zegt ‘ga maar, spring!’

7.    Ik ben liever intuïtief aan het werk dan strategisch.

Voor een bloeiende praktijk heb je beide nodig. Intuïtief kun je bijvoorbeeld ook voelen dat je dit jaar graag naar Thailand op vakantie wilt, maar dan heb je toch echt een plan van aanpak en acties  (oftewel strategie) nodig als je dit wilt doen.

Dus wat wil jij in 2015 intuïtief manifesteren? Het is de stem van je ware zelf dat zich laat horen. En maak dan je plan!

8.    Ik wil niet doen wat iedereen doet, ik wil uniek zijn.

Prima zelfs! Maar niet als dit een overtuiging is die je vervolgens tegenhoudt om in actie te komen en in een impasse te blijven. Ik ken professionals die hierdoor geen bewezen systemen die werken toepassen, omdat ze graag uniek willen zijn. Want de hele wereld doet het al (lijkt!)

Soms is het gewoonweg een excuus omdat ze eigenlijk onzeker zijn en het niet weten. Hierdoor hebben ze niet voldoende cliënten en geen dus geen inkomsten, moeten ze ploeteren en zijn ze gestrest en kunnen ze in het ergste geval uiteindelijk hun praktijk (en droom) op hun buik schrijven.

Herken jij jezelf in één van bovenstaande of heb jij een andere spiritueel koppige overtuiging die je tegenhoudt? Het erkennen hiervan is de sleutel tot transformatie, dus super ook als je het hieronder wilt delen, want ik weet zeker dat velen zich in die van elkaar zullen herkennen!

In het boek dat Jeanet Bathoorn en ik geschreven hebben ‘Marketing Handboek voor een Succesvolle Praktijk – help meer mensen, verdien meer geld en leid het leven waar je houdt… NU! ‘ lees je nog veel meer belemmerende mindsets en hoe je deze kunt transformeren. Naast natuurlijk nog veel meer waardevolle informatie!

Deel en inspireer anderen!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Leave A Response

drie × drie =

* Denotes Required Field